Avantura Ohrid se nastavlja

U narednim danima svojski smo se potrudili da posetimo sve što je našoj check listi , a usput smo pronašli još neke zanimljivosti.

Ohridski biseri su jedan od zaštitnih znakova ovog kraja i mogu se naći gotovo na svakom koraku po prodavnicama nakita. Ali Ohrid poseduje i neke drugačije bisere.

Jedan od najlepših turističkih bisera je i manastir Svetog Nauma. Do ovog manastira možete doći jednim od brodića koji imaju svoje redovne turističke ture u sezoni ili kolima. Udaljen je oko 30 km od grada i ako se odlučite da vozite do tamo imaćete priliku da vidite čitavo jezero i plaže oko njega koje se prostiru duž celog puta. Ovo je jako prijalo mami koja je sve samo ne opuštena, a i Nikoliji jer je obavila svoju prepodnevnu dremku u putu. Naravno da smo išli kolima, još mi je taj stres trebao da vozim bebu u brodiću kao da ovaj čitav put nije dovoljan. Hvala bogu na smirenom tati. 😊

Kada stignete do samog mesta pred vama se prostire čitav manastirski kompleks. Prelepo šetalište na koje nailazite vodi vas pravo do manastira, a usput prolazite pored tezgi sa suvenirima, kao i pored plaže i malih restorana koji služe ohridsku pastrmku i ostale specijalitete karakteristične za taj kraj. Takođe u turističkoj ponudi imate i vožnju čamcem. Svi su bili preljubazni i puštali nas preko reda bilo gde jer smo sa bebom. Nikolija sa urođenim šarmom i kao beba je obarala ljude s nogu čim im se nasmeje, tako da smo uvek i svuda išli preko reda. 😀

Do samog manastira imate blagi uspon, nama nije smetalo iako smo bili kolicima jer je svaki prilaz bio pristupačan i prilagodjen. Nikoliji je prijala šetnja iako je vreme tog dana bilo jako promenjljivo. Smenjivali su se kišni i sunčani intervali tokom celog dana. Sam manastir se nalazi na hridu iznad mesta gde se reka Crni Drim uliva u jezero. Kada stignete do samog manastira pred vama se prostire sjajan pogled na čitavo jezero.

Manastir je sagradio Sveti Naum koji je bio među najzačajnijim utemeljivačima slovenske pismenosti. Zajedno sa svojim bratom, Svetim Klimentom, bili su učenici Ćirila i Metodija. On je osnovao ovaj manastir i do kraja svog života je boravio u njemu. Tamo je i sahranjen.

Čitav kompleks više nema verski karakter već je pretvoren u muzejsko turistički objekat dok se  sama crkva koristi još uvek kao verski objekat. Ispred same crkve prsortire se pogled na čitavo Ohridsko jezero.

U sklopu kompleksa je hotel sa restoranom gde smo se sklonili od kiše, a kada se razvedrilo krenuli smo u obilazak ostatka kompleksa.

Na svakom koraku imate putokaze koji vas vode do određenih znamenitosti te smo tako prosetali i do crkve Svete Petke kao i obisli izvor reke Crni Drim.

Na kraju smo ručali na jednom od  splavova koji se tu nalaze i gde možete poručiti svežu ohridsku pastrmku. Preporuke.

Kao i uvek bitno je da napišem kako je ovo uticalo na bebu. 😊Sasvim ok. Spavala je u kolima u putu do tamo, tako da nije bilo nervoze. Još uvek je samo sisala tako da sa hranom nismo imali problem. Neki delovi kompleksa nisu bili previse pristupačni za nju kao što je prilaz reci, a možda je i samo mama bila previse plašljiva, a tata  previše avanturista. 😊 Sve u svemu odličan izlet i nešto lepo za videti svakako.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *